Dogodek ELS: Promenadni koncert Prekmurske godbe Bakovci

Promenadni koncert Prekmurske godbe Bakovci z gosti:

Nuša Titan & Damjan Kuzma - vokal
Marjan Farič – sopran saksofon
Tadej Žižek – harmonika
Bakovske mažoretke

Nedelja, 18.6.2023, 16.00
Grajski park Beltinci

Začetki Prekmurske godbe Bakovci segajo v leto 1928, ko je bila v okviru gasilskega društva ustanovljena bakovska godba. Skupino je ustanovil ter prvi vodil takratni učitelj in ravnatelj osnovne šole Bakovci – tov. Milan Deškovič. Tako je bila ustanovljena prva godba v Prekmurju – godba v pravem pomenu besede.

V letih druge svetovne vojne je godba doživela hud udarec, saj je bilo njeno delovanje popolnoma prekinjeno. Mnogi godbeniki so godbeniške uniforme zamenjali za vojaške, tisti, ki so ostali doma, pa za glasbeno dejavnost niso imeli več časa. V teh letih so izginili skoraj vsi inštrumenti. Tako so morali godbeniki iz Bakovcev v povojnih letih začeti znova. Dirigentsko palico je prevzel Anton Buzeti – Anti, ki je godbo vodil skoraj nadaljnjih 30 let.

Leta 1976 je Anton Buzeti dirigentsko palico prepustil Stevu Marušiču, ki je godbo vodil vse do leta 1998. Bakovski godbi je novi dirigent vnesel svežino. Velik poudarek je dajal predvsem mladim, ki jih je vztrajno spodbujal k sodelovanju, in osvežitvi glasbenega repertoarja. Prav delo z mladimi, je bilo ključno za nadaljnji razvoj in obstoj godbeniške dejavnosti v Bakovcih. Godba je začela sodelovati na mnogih revijah in prireditvah doma in v tujini.

Leta 1999 je na čelo bakovske godbe stopil nov dirigent – prof. Željko Ritlop. Število članov je vse do danes strmo naraščalo. V zadnjih letih si godbeniki zastavljajo nove, vedno višje cilje. To dokazujejo tudi mnogi dosežki. Na 24. tekmovanju slovenskih godb v Železnikih na Gorenjskem so osvojili zlato plaketo, leto za tem pa zlato plaketo na tekmovanju godb v zabavnem programu za pokal mesta Ormož. Prav tako so zlato plaketo prejeli v Dobrepolju na 30. tekmovanju slovenskih godb. Leta 2008 so ob praznovanju 80-letnice delovanja s strani MO Murska Sobota prejeli nagrado za vrhunski dosežek. V letu 2016 in 2017 so godbeniki uresničili dolgoletno željo in priredili samostojna koncerta v hramu kulture - Cankarjevem domu v Ljubljani. Poseben dosežek godbenikom predstavljajo tudi izidi obeh zgoščenk in DVD plošč. Prvo zgoščenko so izdali leta 2006 in pomeni prvo digitalizacijo glasbene ustvarjalnosti Prekmurske godbe Bakovci. Leta 2013 so ob praznovanju 85. obletnice delovanja izdali še drugo zgoščenko, na kateri so zbrani posnetki največjih mojstrovin iz koncertov.

Ob 90. obletnici delovanja so izdali še DVD plošči obeh koncertov »Zgodbe Prekmurja«, na katera so v zgodovini svojega ustvarjanja še posebej ponosni.

Nuša Titan in Damjan Kuzma sta svoje glasbene sanje združila v duet, ki deluje četrto leto. S svojim glasbenim programom najpogosteje obogatita poročne obrede, bankete, hotelske večere ter protokolarne prireditve, znanje in izkušnje pa delita tudi pomurskim otrokom in mladini. Prekmurska glasbenika delujeta po vsej Sloveniji in tujini, zmeraj pa ju ob glasbenih nastopih spremlja misel, ki sta nam jo zaupala: Z vsakim odpetim ali odigranim tonom glasbe pošljeva publiki ljubezen in hvaležnost. Brez publike nikoli ne bi uresničila svojih sanj, zato glasba, ki jo izvajava, nikakor ni najina. Glasba zmeraj pripada publiki, midva sva samo posrednik med glasbenim sporočilom in tistim, ki jo posluša.

Društvo prekmurskih mažoretk Bakovci sestavljajo dekleta, ki gojijo ljubezen do plesa in vihtenja mažoretne palice. Število članic se vztrajno povečuje. Klub trenutno sestavlja okrog 35 mladih deklet, ki so željne plesa, zabave, tekmovanja, učenja novih plesnih korakov in elementov s palico. Z veseljem se predstavijo na nastopih doma in v tujini, kot tudi na tekmovanjih.

Saksofonist, klarinetist, skladatelj in aranžer Marjan Farič je začel nastopati v raznih rockovskih zasedbah že v gimnazijskih letih, med študijem pa je sočasno obiskoval Srednjo glasbeno šolo Maribor. Sodeloval je z vrsto skupin in glasbenikov doma in na tujem.
Harmonikar in klaviaturist Tadej Žižek je dolgoletni član zabavnoglasbene zasedbe Skok, ki preigrava raznovrstno glasbo na prireditvah doma in v tujini.
NAČIN IZPELJAVE
Fizično/osebno
TERMIN DOGODKA
Lokacija dogodka: Beltinci, Grajski park Beltinci
Datum: 18. 6. 2023
Čas dogodka: ob 16.00
 
KONTAKTNA OSEBA ZA DOGODEK
Željko Ritlop
Telefon: 031 659 352
DOGODEK IZVAJA
Prekmurska godba Bakovci
Bakovci, Nova ulica 5, 9000 Murska Sobota
Telefon: 041 792 302
Spletna stran: http://www.godba-bakovci.si
Vsi dogodki >>

© 2019 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane. Politika zasebnosti | Pravna obvestila
Urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik, oblikovanje: David Fartek, računalniška rešitev: Franci Lajovic