V letošnjo jesen smo vstopili s tremi zanimivimi dogodki. V projektu EPUO smo osvetlili državljanske, medijske ter osebne (čustvene) in medosebne spretnosti za življenje.

S tovrstnimi dogodki na ACS obeležujemo ELS. Nagovarjati želimo čim širši krog ljudi, zato srečanja s strokovnjaki organiziramo na daljavo. Z veseljem opažamo, da na ta način nagovarjamo tudi posameznike iz organizacij, ki niso v prvi vrsti dejavne v IO.

Izvirna modrost je v glavah in srcih ljudi

V središče vseh treh dogodkov smo postavili človeka in spretnosti, ki jih potrebuje za soočanje z vsakdanjimi izzivi. Umetno inteligenco razumemo kot svojega pomočnika. Zato je mag. Zvonka Pangerc Pahernik, ki skrbi za organizacijo in izvedbo ter dogodke tudi povezuje, ob vsaki priložnosti povprašala klepetalnega robota o obravnavani temi. Na spletni strani vsakega dogodka najdete zanimiv izpis njunega pogovora.

Z vseživljenjskim učenjem pridobimo vse potrebno za dejavno vlogo v družbi

Hodite z odprtimi očmi, popazite na tiste, ki so šibkejši, ki potrebujejo pomoč. S tem ko pomagaš, si aktiven državljan.

Vlasta Nussdorfer

Forum o državljanskih spretnosti so zgradili strokovnjaki. Nekateri so vključeni v odločanje, drugi pa vzpostavljajo neposreden stik s skupnostjo – analogno ali digitalno. Povedali so nam zgodbe o tem, kaj vse pomeni biti aktiven državljan, in ponudili načine za dejavno sodelovanje. Ko smo dejavni, spreminjamo svet; ko smo povezani, krepimo sami sebe.

Mediji imajo prepričevalno moč

Večinoma smo na obeh straneh medijev. Na eni strani sledimo tistim, ki jim zaupamo, na drugi pa medijske vsebine kreiramo sami.

Naj resnica pridobi kondicijo, da bo tekla hitreje in pridobila prednost pred lažjo.

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik

Ločevati želimo zrnje od plev, pa pogosto sami ne vemo, kaj je kaj. Dejstvo je, da so informacije, prikazane na privlačen način, za uporabnika (bralca) vabljive. Tega se na pomembnih portalih z informativno vsebino zavedajo in skušajo najti vsakodnevni stik s ciljno javnostjo. Naši sogovorniki medijsko krajino podrobno poznajo in se zavedajo svoje odgovornosti.

Forumu je sledila delavnica o medijski pismenost z naslovom Manipulacija, dezinformacije in stereotipi. Predstavniki EPALE Slovenija so jo v okviru projekta EPALE – medijska pismenost organizirali za predstavnike regije in izobraževalce odraslih.

Kondicija in odpornost posameznika vplivata na čvrstost in agilnost skupnosti

To je bila ena od premis foruma, na katerem smo osvetlili osebne oziroma čustvene in medosebne spretnosti za življenje. Sogovorniki so bili tokrat posamezniki, ki širijo dragocena spoznanja in si jih v manjših ter večjih skupnostih izmenjujejo – v skupno dobro.

Obvladovanje strahu, jeze in zamer je ključna spretnost, ki nam pomaga v odnosih.

Vida Žabot Coppo

Vsak forum je spremljalo okrog 100 ljudi, ki so v odzivih in anketah podali svoje navdušenje. To nas navdaja z upanjem, da smo kot posamezniki pripravljeni sprejeti odgovornost za svoje življenje. Za to namreč gre – ko krepimo svoje spretnosti, postajamo vse bolj modri.

(odgovornost + napake) × čas = modrost

Aljoša Bagola

Srečo, prosim

Okrepljenimi ne samo z novimi spoznanji, ampak tudi potrditvijo, da delamo dobro, že snujemo 14. Forum EPUO. Modrost naših sogovornikov bo tokrat osredotočena bolj na glavo kot srce, saj se bomo ukvarjali s finančno pismenostjo.

Spremljajte spletno stran EPUO, kjer so objavljeni posnetki vseh dozdajšnjih dogodkov. Tam boste proti koncu oktobra našli tudi informacije in vabilo na prihodnje srečanje, ki bo 16. novembra. Utrinke smo sproti objavljali tudi na naših spletnih družbenih omrežjih. Sledite nam na FB, IG, LN in pravočasno boste izvedeli, kaj pripravljamo.

Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS